luni, 3 ianuarie 2011

Cultura Coacazelor - Ep4: Plantarea coacazelor


Plantarea butasilor de coacaze se poate face in gropi individuale sau in rigole (santuri).

Daca vreti sa plantati cateva tufe trebuie sa lasati o distanta de cel putin 2m intre tufe si de asemenea sa tineti cont de expunerea la soare.
Daca vreti sa plantati mai multe randuri de coacaze, va recomand sa le plantati la minim 2m intre randuri si la 1m intre plante pe rand. Puteti sa le plantati si in rigole daca va este mai usor decat sa sapati gropi. De asemenea este important sa tineti cont de expunerea la soare (prezentata in Ep3), de sol si sa aveti grija sa nu balteasca apa in zona in care plantati coacazele. De asemenea va recomand sa nu intercalati soiuri sau specii de exemplu coacaze rosii cu albe sau negre pe rand si sa le grupati pe cat posibil pentru o polenizare foarte buna.

In orice zona locuiti, eu va recomand urmatoarele:

- Plantati butasii cumparati in toamna (de la inceputul lui noiembrie si pana la inceputul lui decembrie) cu 6-10cm mai adanc decat au fost plantati in pepiniera (veti observa pe tulpina urma pamantului - tulpina este mai deschisa la culoare in zona care a fost ingropata). Daca plantati coacazele primavara udati bine plantele si asiguratii-le un start puternic prin folosirea atat a ingrasamintelor naturale - mranita cat si a complexelor pe baza de azot, fosfor si potasiu (N20:P20:K20).

- Plantati butasii la 35-45cm adancime in gropi cu un diametru intre 30-45cm sau santuri de 40cm (functie de cum au fost plantati in pepiniera si de varsta plantei).

- Fasonati - curatati radacinile inainte de plantare (taiati radacinile rupte) si tratati-le cu un insecticid prin mocirlire. Eu am folosit un insecticid folosit si la cereale - YUNTA de la Bayer, dar se poate folosi practic orice insecticid cu efect asupra viermilor sarma care reprezinta cea mai mare amenintare pentru radacinile de coacaze mai ales daca plantati in foste fanete, dupa lucerna sau in livezi. Mocirlirea = se introduc radacinile de coacaz intr-o galeata in care s-a obtinut o mocirla din urmatorul amestec: apa cu baliga proaspata de vaca cu insecticid si cu argila sau in lipsa ei chiar pamant de la o groapa.

- Fixati bine radacinile in pamant (astfel incat sa nu ajunga aer la radacini), adaugati cel putin o galeata de mranita si daca doriti chiar si jumatate de cana de ingrasaminte complexe (N20:P20:K20) - acestea sunt foarte utile la plantare asigurand plantei hrana primavara viitoare care este vitala pentru dezvoltarea butasului de coacaz. Batatoriti bine pamantul deasupra si creati un sant circular in zona radacinii cu un diametru de 30-45cm (30 daca planta e de 1 an sau 45 daca e de 2 ani) cu o adancime de 3-5cm. Turnati aici apa si dupa ce s-a absorbit acoperiti aceasta zona cu frunze uscate sau iarba uscata sau paie. Mulchirea are rolul de a mentine apa in sol - este vitala in zonele cu seceta - campie, de asemenea ea protejeaza radacinile de inghet sau temperaturi prea mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu